Seriösare

Ok, nu är klockan 22 och koreanerna får vinna den här fajten. Det är ÄNNU FLER här nu! Tydligen var de inne på lektion förut...

Nu stämplar jag ut och går hem och tänker inte vara tillbaka här förrän om knappt 11h igen.



Seriös

Eftersom det inte händer så ofta att jag är i skolan vid den här tiden så tar jag tillfället i akt att skryta lite även idag. Klockan är lite efter 21.00. Till och med koreanerna börjar droppa av lite nu. Däremot tänker jag inte utmana om att bli sist på skolan eftersom läsesalarna är öppna dygnet runt. (inklusive personal dygnet runt) Jag tvekar inte sen sekund på att det är halvfullt även klockan 04.32.

Min senaste "kreation" är nedanstående tabell som försöker illustrera non-market factors när man ska starta business utomlands. Det är inte fråga om absolut sanning, men försöker ge en bild av ungefär hur snabbt myndigheter jobbar. Håller nämligen på med en presentation som syftar till att presentera Turkiet ur synvinkeln "varför skall koreanska företag investera i Turkiet".





Klockan 20.30 en helt vanlig måndag...

Klockan är i skrivande stund 20.30 och jag befinner mig på universitetet. Det är nytt rekord för den här terminen. Det börjar bli lite mer att göra nu med andra ord. Verkar som koreanerna också tycker det för det är ungefär lika mycket folk nu som för 4 timmar sedan!

 

Tv i mobilen

Ett ganska roligt påfund som jag inte sett någon annan stans är tv i mobilen. Visst, jag kan se på teve i min 3G telefon hemma i Sverige, men det går över mobilnätet. Här i Korea har de någon halvskum variant som förmodligen också går via mobilmasterna, men där man måste dra ut en lång antenn ur telefonen för att kunna titta. Bilden nedan är en väldigt vanlig syn i tunnelbanan.



Olika uppfattning om kyla

Som svensk tycker man ju att vintern är kall om det är under -10. Våren är kall om det är under 5 och sommaren att den är kylig om det är under 18.7, på ett ungefär. Herren till vänster på bilden nedan är från Indien och har som syned en lite annan definition av kyla. Idag är det cirkus 12 grader i solen!



Jag har fått vissa pikar om att vi inte upptäcket det koreanska köket riktigt, med våra ständiga resor i taxi till Gyllne Måsen och andra födoinrättningar. Jag kan meddela att dessa indier har tagit ätandet och undvikandet av koreansk kultur till en ny nivå. De har nämligen skeppat mat från Indien till Korea! Detta får också bieffekten att det gemensamma kylskåpet är ganska fullt och att det börjar lukta curry redan i trappan mellan våning 3 och 4. Vill samtidigt avrätta myten om att indier luktar curry. Det är ingen myt. Det är en sanning.

OBS! Endast burkar, flaskor och husdjur återvinnes här!




Jo alltså, jag ved vad det egentligen betyder. Men det är ganska roligt vid första anblick.

Dagens husmanskost 4.8 SEK, version 2

The story continues. Den här smaken är bättre än den förra. Rekommenderas!



Prisjakt

I Korea kan man köpa en kaffe på Starbucks för sisådär 20 kr. Lägg till en femma och du får en specialare och för ytterligare någon krona kallas den nånting som innehållet ordet karamell, fast inte på svenska då. Köper du en stor "kaffe latte karamell" på konkurrenten Coffe Bean lite längre upp på gatan går den loss på knappt 34 kr. Det är maxpriset här i Seoul vad jag kunnat hitta, 5800 WON. Lite billigare än Sverige, men inte jättemycket. 

Däremot kan man köpa en kaffe i automaten på skolan för 3 kronor, en likadan kaffe i ena kaffeshopen för 12 och i den andra nästan bredvid för 6 kr. Spännvidden för kaffe är således 3-12 kr inom mindre än 100 meter. Visst, den billigaste ovan används även att döda råttor med (istället för glykol) men om man inte är så noga med smaken fungerar det rätt bra.

Vidare kostar en klassisk lunch med bibimbap ungefär 24 kronor utanför grindarna och 6 kr mer på campus. Motsvarande lunch i Stockholm hade kostat det tredubbla. Som de matkännare vi är händer det ju att en meny från Mc Donalds slinker ned också, där kostar en Big Mac & Co precis under 29 kr med dagens kurs, halva priset mot hemma.

Vilka frågor väcker då detta? Jo, vad får koreanerna att köpa en kaffe för mer pengar än vad en hel lunch kostar? Inse det orimliga att få oss svenskar att betala 65 kr för en kaffe med mjölk och lite karamellsmak. Det skulle inte ske. Nånstans måste alltså kaffe vara en form av fritidsnöje och underhållning som man kostar på sig av hela andra skäl än vad vi gör i Sverige när vi dricker en kopp. Jag kan ju förvisso tycka att 30 kr i Sverige också är orimligt för en kaffe, men om man jämför med den allmänna prisnivån i landet blir det lite absurt här. Man kunde ju också tro att det är ett lyxfenomen och bara lockar oss, relativt sett, rika västerlänningar till att köpa. Men faktum är att dessa ställen med dyrt kaffe finns överallt, fyllda av koreaner.

Min tanke blir: Det måste vara lönsammare att driva en kaffeservering än att ha en restaurang. Följdfrågan blir rimligtvis om det är maffian som äger alla Starbucks och Coffe Bean här? För det är väl så att de alltid gör de bästa affärerna? Nu vet jag inte ens om det finns någon maffia i Korea, men det gör det väl i nästan alla länder.



Dagens husmanskost 4.8 SEK

Som Charlotte påpekade i en kommentar till ett tidigare inlägg så ska man ju absolut inte äta endast Mc Donalds när man är i nya länder. Självklart provar vi även andra rätter, vi är öppa för matkulturella äventyr. Rena Skinnarmofasonerna på våra äventyr.

En koreansk specialité som jag fallit för kallas "noodle-cup". Den äts med fördel i hemmet framför datorn. Näringsinnehåll okänt, men hur mycket begär man för under 5 kr?



Tiden går fort

Man kan nog säga att livet här i Korea börjar bli lite rutin. Åtta lektioner i veckan, en på måndag/onsdag och tre på tisdag/torsdag, ledig på fredagar. Första lektionen tisdag/torsdag är klockan 09.00, uppstigning 07.50. Slutar alltid klockan 16.45 och klockan 18.00 träffas vi på gymmet. 20.15 möts de som vill käka gemensam middag i lobbyn på CJ, frånsett italienarna och portugisen då som kommer ca 20.30. Därefter promenad till Anam station ca 500 meter bort där resten av gänget möter upp. Nångång strax innan 21.00 är alla samlade och vi något förvirrat kan börja leta efter någonstans att äta. Sen ny dag.

Lite så ser vardagarna ut. Måndagar och onsdagar brukar jag sova så länge jag orkar. Sen drar jag mig lite i sängen och därefter stiger jag upp någon gång runt lunch. Fredagar, lördagar och söndagar likaså. Skolfria dagar brukar vi försöka hitta på någonting, även om det finns de som är mer aktiva än mig på det där. Har åtminstone varit nere i centrum några gånger, besökt utkikstornet och även druckit kaffe på Starbucks. Kultur intresserar mig inte nämnvärt, men får väl under terminens gång försöka skrapa några poäng även där.

Största differenserna mot Sverige är ju uppenbart allting. På likhetsfronten kan man väl säga att upp är upp, ned är ned och att Mc Donalds serverar Big Mac även här. Annars är det ganska olikt. Koreanskan slutade jag med efter två lektioner eftersom jag insåg att mitt bristande intresse, lärarens bristande engelska och de asiatiska studenternas försprång bara skulle få mig frustrerad mellan klockan 14.00 och 15.15 fyra dagar i veckan. Valde en annan kurs istället. Jag var den första som hoppade av. Veckorna efter har ungefär hälften i gänget gjort mig sällskap. Gammal är äldst.

Imorgon börjar en ny vecka och jag tror den kommer bli ungefär som alla andra. Förhoppningsvis lite varmare och förhoppningsvis upptäcker vi någon ny och bra restaurang. Nu ska jag försöka sova.

Vy från huvudentren.



Robinson 2009, del 2

Hungern har kommit till byn som ni känner till. Det är som att ha en magsjuka som arbetar för högtryck i magen, men som inte kommer ut åt något av de två möjliga hållen. Det gör ont när vi ligger ned, det gör ont när vi står. Vi blir magrare och magrare. Desperata försök av att finna föda har till stor del misslyckats, därom har tidigare inlägg vittnat.

Vårt senaste försök bestod i att försöka stjäla mat från det andra laget. De finns längre ned i korridoren och har ett dignande utbud av läckerheter. Anledningen till detta är att de är från Indien och har skeppat (!) sin egen mat hit till Korea eftersom de ansåg att det som fanns här inte dög. Det är i sanning starkt kryddad mat.

En sen natt smög vi över. Klockan var omkring 3.30. Månen lyste (eller om det var taklamporna) upp vår väg fram där vi smög efter väggarna. Vi lyssnade efter ljud, men allt var tyst. Fienden sov. Och där, rak framför oss, uppenbarade sig nyckeln till stillad hunger. Stor, vit, varm på utsidan, kall på insidan. Ljudlöst skred vi till verket. Vi stal en varsin smörgås och en varsin skiva cheddarost. Lyckan var gjord.



Koreansk transportbil

Det här fångade jag i all hast idag klockan 15.15 när jag rusade mot klassen i World economy & business. Vid första anblick ser det ut som en SAAB. SAAB är dock lika ovanligt som Toyota i det här landet, det vill säga att du ser ca 1 i veckan. Just det här exemplaret är dock inte att betrakta som just en SAAB, ty därtill har dess användande så kraftigt förändrats att det inte vore värdigt.

Vad som är på väg att ske på bilderna nedan, som är lite dåliga och intetsägande jag vet, är att bilen lastas full med bråte! Framför vägen står tillräckligt mycket att fylla en hel Volvo i Sverige, men här är det istället en handfull koreanska medborgare som är i full färd med att förändra det som en gång var toppen av svensk bilindustri till en Citroën Berlingo.





Robinson 2009

Precis som i Robinson handlar det om att överleva. De första veckorna lyckas ingen klätta i Maslows behovshierarki. Alla här befinner sig fortfarande i den allra nedersta nivån där allt vi begär är tak över huvudet och mat. Vi är desperata, behövande och sökande. Till skillnad från Robinson så äter vi inte palmhjärta eller råttor som Kent Larsen eller någon annan fångat. Istället överlever vi på diverse bitar av okänt ursprung som tillagats på sätt som skulle få svenska myndigheter att kippa efter andan och tvingas käka betablockad i tjugofyra månader.

Idag, i ett desperat försök, kastade vi oss i en taxi mot det vi trodde skulle bli räddningen. Vi hade hört rykten om "Ee-mart", en plats med allt från blöjor till cornflakes. Vi kunde inte skriva namnet, men vi hade hört från Alessio, den charmige italienaren att det hette just så. Vi chansade. Första chauffören skakade intensivt på huvudet. Han hade ingen aning om denna oas existens. Vi hoppar in i nästa taxi med förhoppningen om att den förste precis fått körkort. Samma visa, han visste inte heller. Tredje gången gillt, nu måste det ju klaffa. "No no, no Ee-mart". Vi började känna hur hoppet rann ifrån oss. Våra initiala planer innefattade baguette, färska tomater och mozarella, samt senaste avsnittet av Lost.

I ett desperat försök hoppade vi in i taxi nummer fyra. Frågade vänligt efter "Ee-mart" men fick samma skakande som svar. Plan B, vi åker till Homeplus. Homeplus är lite som Maxi ICA Stormarknad, fast utan bröd, utan mozarella och utan tomat. Ni kanske tror jag ljuger, men det är faktiskt sant. Det existerar ingen ost där. Det finns i princip bara torkad fisk. "Homeplus, ne ne", (Homeplus, ja ja) sa chauffören. Och iväg bar det.

Väl framme på Homeplus plockar vi hastigt på oss övriga varor vi behöver i vår hydda. Lukta gott till min och Jõao´s toalett, skin-care, Herseys choklad samt Kelloggs Special K. Mjölk behövs inte, det kan man "låna" i kylen. På tunga ben, helt utan energi, men med massor av vilja släpar vi oss så fram till matställena utanför butiken. Då hoppet var ute om att kunna få den efterlängtade franska brödbiten började vi sikta mot Bibimpap, koreas svar på köttfärssås och spaghetti. Vi sökte igenom tiotalet platser helt utan framgång. Även hoppet började lämna oss.

På det sista av kraft och vilja släpar vi oss så fram till första etappen på vår räddning. Våfflor. Våfflor fyllda med jordgubbssylt och lite sirap hade varit höjden av lycka, men substitutet jordgubbsglass fick duga denna kväll. Med hjälp av vårt pånyttfödda hopp får vi tag på en ny taxi som för oss mot det som fått bli kvällens plan C. Restaurang Gyllne Måsen. Gyllne Måsen har räddat oss många gånger genom åren. Allt från frukost klockan 07, till kvällsmat klockan 07. 

Väl framme lät vi taxin stå att vänta. Patrik vaktade matkassarna och jag stapplade på svaga ben in och beställde. Patrik ville ha bearnaise och cola, jag ville ha ingetdera men light. Lyckades med 2 cola, samt huvudrätt. Taxiresan fortsatte ett par minuter och sedan var vi hemma i vår hydda igen. En upplevelse rikare, ett steg närmre nästa läge i behovshierarkin.







Dialektproblematik

Det finns mysiga dialekter i det här landet. Och vissa som är lite "omysiga" så att säga. När vissa hör ett spår av värmländska spricker de oftast upp i ett leende. När vissa hör detta så...ja jag vet inte.


Hot Pot 2.0


I ett av de första inläggen här i bloggen skrev jag om Hot Pot och hur ryggraden från en gris uppenbarade sig under ett lager av inbjudande sallad och svampar. Besvikelsen i gänget var stor och vi skulle aldrig mer äta något liknande. Kommentarer i bloggen, som jag vid den tidpunkten inte godkände, tyckte vi var rätt dumma som inte tog tillvara den koreanska kulturen och kort och gott "åt, höll tyst och tyckte om". 

Idag, och faktiskt två gånger tidigare, har vi ätit Hot Pot v 2.0. Det är lite samma idé, fast helt annorlunda. Det som skiljer är kryddorna och köttet. Istället för ryggraden så serverar den här restaurangen tunnt skurna skivor av biff (?) som vi sedan kokar i såsen under ca 1 minut. Man tar så att säga sin bit med pinnarna, kokar och sen äter. När allt köttet är klart så kokar man en omgång äggnudlar i samma sås, vilket ger nudlarna en helt annan smak, väl värd ordet kulinarisk upplevelse.

Som efterrätt äter man ris blandat med ägg och lite purjolök som "halvsteks" i gjutgärnsgrytan, som tidigare agerat Hot Pot. Det är svårt att beskriva både konsistens och smak, men alla är tämligen överens om att det är helt suveränt. Just den här rätten är något vi alla gärna skulle plocka med hem till Sverige. Tyvärr är det få förunnat med gasspis och utan det blir det svårt att tillaga.

På bilden nedan sitter Vera från Sverige och Alex från Tyskland. Alex är ca 195 cm och får således lite ont i både knän och fötter när vi tvingas äta på golvet. Själv har jag perfekt långa ben för att ibland veckla ut dom under bordet för att släppa ned en och annan blodkropp till fötterna. Vi beräknar att framåt sommaren kunna sitta så som man bör, dvs i skräddarställning.



Dagens i-landsproblem

Dagens i-landsproblem är dock att det är extremt omständigt att skriva sms här, åtminstone med de telefoner vi som kommer utomsocknes ifrån köper, dvs något begagnade modeller som man kan kasta när man åker tillbaka. Hemma i Sverige har jag en Sony Ericsson P1, dvs med två bokstäver per tangent. Vinkla vänster så får jag Q, vinkla höger så får jag W. Om jag mot förmodan skulle använda en annan telefon kan man åtminstone skriva via T9.

Här i korea finns inte T9 i min telefon, inte ens på engelska. Dessutom krävs det väldigt mkt energi för att ändra från stora till små bokstäver, samt att det är svårt att få fram punkt och andra tecken. Mitt senaste meddelande lydde: "HEY YOU CAN FIND THE MTRL AT M LIBR BUT ASK WT COURSE ID"

Hade jag använt min svenska telefon hade det stått: "Hi! Hope you´re fine. You can find the material to the course at the Main Library. Bring the course-id since they don´t have the material up front and need to go somewhere to get it. See u at dinner! /Henrik"

Som ni kan se dyker det också upp spännande meddelanden på koreanska också. Hoppas det inte står att jag vunnit en miljon eller så...



Dagens u-landsproblem är att det är väldigt varmt, över 20 grader i solen!

För er som inte vet vad i- och u-landsproblem är rekommenderar jag som vanligt Wikipedia. Och nej, jag åsyftar inte på något sätt att korea inte skulle tillhöra i-länderna, så snälla bespara mig kommentarer om stereotypt beteende och spridande av felaktiga bilder av Korea. Ok?

Kommentarer till melodifestivalen

Följande kommentar postades av "Jonathan" till inlägget om melodifestivalen:

"Många koreaner har, som en följd av moderniseringen av landet, hund som husdjur och gillar dem precis lika mycket som vilken svensk som helst. Parallellt finns det fortfarande många som äter hundkött, fler män än kvinnor, och främst på sommaren. Det kött som tillagas på de restaurangerna som har hundkött på menyn kommer från en speciell hundras. Koreaner är i allmänhet väldigt trötta på västerlänningars attityd till deras ätande av hund (man äter förresten hund t ex i Thailand åxå) och oftast totala okunnighet om landet och dess kultur i övrigt. Jag hoppas att ni tar tillfället i akt och lär er så mycket som möjligt helst utan ovanifrånperspektivet och sprider det ni lärt er till omvärlden. Jag är övertygad om att vi mår bra av färre stereotypier och förutfattade meningar."

Alex Schulman hade kort och gott sagt: "Väl rutet!"

Själv säger jag:

"Någon här lider som vi alla kan se av brist på insikt av hur termen "humor" används och fungerar. Om humor kan man t.ex. läsa på följande adress: www.sv.wikipedia.org/wiki/Humor För det är väl inte så att Jonathan är supersmart och helt enkelt tagit humor till en ny nivå som jag och övriga inte kan uppfatta? I så fall råder jag dig att gå till www.norrabrunncomedy.se  Du kanske kommer göra succé!

För övrigt undrar jag vad som är så fel med att göra skillnad på att Lili och Susie använder hundar till kennelverksamhet, medan man i Korea främst har dem som husdjur? Vem har sagt kött, äta och hund i samma mening? Inte jag. Och självklart försöker vi alla lära oss en hel del kring den koreanska kulturen. Vi har t.ex. som alla redan läst sjungit karaoke."

CJ International House



Vår hemvist här i Seoul är ju som bekant CJ International House. Det ligger precis utanför campus-området, uppe på en höjd, men en fruktad backe som följd. Nu har vi ju upptäckt skolbussen så det problemet är åtminstone ur världen till och från skolan. 

Som allt annat här kring universitetet är huset sponsrat. Nere i lobbyn finns en skylt med vilka företag och privatpersoner som varit med och skänkt. Det är jättemånga och de har skänkt jättemycket. CJ är ett stort konglomerat som åtminstone skänkte ett väl tilltaget tvåsiffrigt antal miljoner SEK. 

Själva huset är 6 våningar plus källare. Det finns ettor, tvåor, treor och fyror, samt lägenheter för forskare och deras familjer. Jag bor i en etta där man delar badrum med någon annan. Det är fyra rum i varje "etta" vilket låter lite bakvänt, men det är den enda bostadsformen här där man kan låsa sin egen dörr. Tvåorna bor det nämligen tre personer i vilket gör att två delar rum. Min toakompis heter Jõao och är från Portugal. Jag köper tvål och han står för handkräm.









Melodifestivalen

Som den världshändelse melodifestivalen är så håller vi självklart koll på den även här i Sydkorea. Tyvärr sänds den inte i nationell tv här, eftersom den krockar med en japansk gameshow, men vi kan ju alltid använda oss av SVT-play. Reaktionerna har naturligtvis inte låtit vänta på sig. Som vanligt är det en massa koreaner som inte kunnat rösta då det tutat upptaget i luren, en hel del saknar också internationell telefon, med mera. 

Alla verkar dock ganska överens om att rätt låt inte vann. Här i Korea var Lili och Susie storfavoriter. Inte främst för att de hade en bra låt, utan snarare eftersom de är blonda och alla här är mörkhåriga, samt att de gillar djur, vilket de även gör här. Hund är en favorit både för Lili, Susie och koreaner. Dock av helt olika skäl.

Utom allt tvivel står dock att svenska folket måste ha problem som röstade Caroline af Ugglas till en såpass framskjuten position. Visst, det hon sjunger är bra, men det känns liksom inte riktigt melodifestival. Nästa år kanske vi ska ta med Thåström också? Eller? 

Seoul Tower

Är lite smått stressad, ska iväg om några minuter, men här kommer ett kort inlägg.

Idag har jag och Patrik lunchat med en kille på Exportrådet och fått lite info om hur de arbetar och allmänna "Seoul-tips". Efteråt gick vi till Seoul Tower som ligger på en höjd mitt i stan. Man ser 360 grader ut över stan och då inser man verkligen hur stort det är. Så långt ögat kan nå är det hus, stora som små. Mitt genom staden går den stora floden som jag nu i all hast inte kan komma på namnet på.

Bilderna är lite kassa eftersom man tyvärr måste ta bilder genom skitiga fönster. Ska ta bättre bilder framöver när det blir lite grönare!

Måste rusa men håll tillgodo med detta så länge. Inte varje dag jag är med på bild.





Rättigheterna till bilden ovan tillhör FORD MODELS.

Koreansk kabeldragning

Jag vet inte hur många elektriker som läser den här bloggen. Troligen inte särskilt många. Men eftersom man inte ska diskriminera minoriteter så bjuder jag på en bild även för er. Såhär ser koreansk kabeldragning ut. Detta är bara en av tusentals stolpar i Seoul och den är inte på något sätt unik eller extrem.




Så fungerar det: Koreanskt discoljus!

I lördags var det KUBA welcoming party för oss utbytesstudenter. Kvällen inleddes med fotografering samt intag av pizza och någonting som närmast kan liknas vid mjölk med en liten mängd alkohol i, ca 6%. Denna dryck är relativt odrickbar för oss västerlänningar, men något av en nationaldryck för koreanska studenter.

Efter detta inleddes "festandet" med parningsdansen som framfördes av ett okänt antal studenter. Se tidigare blogginlägg. Inga västerlänningar deltog av förståeliga skäl i dansen.  När någon var nöjd med sin uppvisning drog den helt enkelt tag i valfri annan student som därmed fick ta dennes plats på dansgolvet. Så höll det på en stund.

Något senare sattes discoljuset igång. Faktum är att alla utbytesstudenter imponerades över att det blinkade i takt till musiken. Kommentarer hördes från olika håll om att detta var ett högteknologiskt land och att de väl helt enkelt redan tänkt på detta med ljus när de byggde lokalen. Vad vi inte tänkt på är att de förutom att vara högteknologiska även är rätt smarta, samt har billig arbetskraft. Gissa om vi skrattade när vi ca 30 min senare upptäckte detta:





Koreansk parningsdans

I alla kulturer har hannar olika sätt att visa hur framgångsrika och attraktiva de är för motsatta (eller ibland samma) kön. I naturen kan man t.ex. visa upp sina fjädrar och i centrala Stockholm kan man visa upp sina kreditkort. I centrala Seoul utför man en sorts parningsdans som möjligen kan associeras med den vissa fågelarter använder sig av. Jag är lite osäker kring detta med fåglarna, men fråga gärna Jonas Wahlström för mer expertis.

Ungefär såhär kan det se ut.



Ett par bilder från universitetet

Tänkte bara posta ett par "bevis" för att universitetet faktiskt existerar. Fler och bättre bilder kommer när jag orkar ta med mig stora kameran.

LG-POSCO, ekonomernas huvudbyggnad. Från den här sidan kommer man in på våning 3, så en bild från andra sidan hade visat husets fulla höjd.



Henrik inför en föreläsning i international business. (i bakgrunden skymtar Miika från Finland och João från Portugal, samt okänd koreanska)



Koreaner är nästan alltid vänliga och försiktiga...

...men inte alltid.

I de allra flesta situationer är koreaner ödmjuka, trevliga och tillmötesgående. Dörrar hålls upp, de försöker lösa tilltrasslade situationer med oss som inte kan språket och de är alltid vänliga. Det finns dock några få stora undantag från den här regeln.

I trafiken kör man som galningar. Jag har bara åkt taxi med män än så länge, men med tanke på trafikrytmen tror jag skillnaden mellan könen är begränsad. Det är som om alla de aggresioner man inte får utlopp för pga den vänliga livsstilen i övrigt släpps ut så fort bilen startas. Det gasas och bromsas, byts filer hit och dit och tävlas om vem som är snabbast iväg från rödljusen. 

För de som inte kör bil finns dock andra alternativ, som i viss mån anknyter till fordon. Det är nämligen att köra kundvagn på stormarknaden. Tänk er damer 60+ som i regel är relativt försynta. Så fort de stoppat in 500 won i myntlåset så släpps även dessas aggresioner ut. De blir som förbytta. Kundvagnen används lite som en murbräcka och helt utan pardon körs det som galningar mellan butikshyllorna. Eftersom det finns risk att jämlikhetskämpar och andra läser detta inlägg är det väl bara att konstatera att kvinnan ofta kör kundvagnen i det här landet, samt att de få män jag mött på Homeplus (som lokala stormarknaden heter) lämnade sin vilda sida på parkeringen utanför.

Ett konkret exempel är senast när jag och Patrik var bland hårvårdsprodukterna. Två kundvagnar framförda av två kvinnor kom från olika håll. En hade köpt balsam, en skulle köpa balsam. Hörnet var så smalt att knappt en kundvagn fick plats. Båda ville fram. I den här situationen kunde man som svensk anta att endera löses det tyst genom att någon backar omedelbart, alternativt att det blir ett ögonblick av tyst kamp innan situationen är löst. I den situation vi bevittnade krockades kundvagnarna mot varandra 4-5 ggr med sån kraft att Euro-NCAP hade kunnat använda en krockdocka och mätt påfrestningarna, och att grädden blev färdigvispad redan i korgen. Efter kraftansamlingen fick sedan den svagare backa och allt återgick till det normala, som om ingenting hade hänt.

Vakna!!

Klockan är nu strax efter 8 här i Seoul och det borde inte vara tillåtet att gå upp såhär tidigt! Finns inget jag avskyr mer än att behöva gå upp av väckarklockan. Inte för att jag försover mig eller har svårt att vakna, men jag gillar det inte alls.

Idag har vi tre kurser (av totalt fyra, som man alla har två ggr i veckan) men jag har en stor lucka mellan 10.30 och 15.30 så då blir det läsa hemma. Hem åker jag naturligtvis med skolbussen som vi upptäckt faktiskt går enligt tidtabell. Var tionde minut hela dagen. Resan tar maximalt 2 minuter.

Dagens tips - Bloglovin

Vet inte hur många bloggar ni följer, men för min del handlar det om 10-15 st. Ju fler det blev desto jobbigare att klicka runt. Det tog helt enkelt en massa tid. Men sen upptäckte jag lösningen. En sida som heter Bloglovin där man registrerar sig och sen enkelt söker upp sina favoritbloggar och lägger till dem i sin egen "lista". Därefter går man bara in på sidan när man vill läsa och så får man alla de senaste inläggen serverade, ungefär som i ett mail. Smidigt, enkelt och spar en massa tid.


Stora skillnader

Efter ett par veckor i skolan kan man konstatera en hel del. 

Innehållet i kurserna skiljer inte särskilt mycket mot hur det är i Sverige och på Stockholms universitet. Naturligtvis finns andra kurser att välja på, men i stort lär man sig motsvarande saker. Vi har t.ex. böcker av samma författare och från samma förlag. En stor skillnad är dock på vilka underlag kursen betygsätts. En fördelning kan se ut såhär:

20% mitterminstenta
30% sluttenta
20% inlämningsuppgifter
20% aktivt deltagande i föreläsningar
10% presentation

Utöver detta krävs närvaro vid alla föreläsningar. Man har rätt att utebli från 3 st med giltigt läkarintyg. Är man mer än en minut sen till föreläsningen noteras detta och vid tre sådana förseningar räknas det som en hel frånvaro. Hårt men rättvist.

I Stockholm är det väldigt vanligt att man i vissa kurser inte går på särskilt många föreläsningar. Det är också väldigt sällan det förekommer särskilt djupa diskussioner mellan föreläsare och studenter. En praktisk förklaring till detta är storleken på klassen. Här är vi normalt sett 30-50 personer, alla med namnskyltar framför sig så att läraren kommer ihåg namnet. Och faktum är att de rätt snabbt lär sig. De vill dock att vi sitter på samma platser varje gång för att underlätta. I Stockholm däremot är vi tyvärr nästan alltid betydligt fler studenter närvarande, vilket naturligtvis minskar möjligheten till att ställa frågor och fundera.

Jag vågar dock att redan två veckor in på terminen hävda att det system som används här är vida överlägset det vi har i Sverige. Här är man närvarande på föreläsningen, och framförallt så är man aktiv. Du måste svara på frågor och visa att du har funderingar. Det handlar inte om att alltid svara rätt, men att åtminstone ge ett svar. 

En grundförutsättning för att systemet skall fungera på detta sätt är att det finns resurser att ha små grupper, vilket det finns här. Många kurser går i 5 klasser parallelt för att kunna rymma alla studenter. Våra undervisningslokaler, som jag säkert kommer att återkomma till många gånger under terminen, är förstklassiga. Här slipper vi det obligatoriska Wallenbergssyndromet (internt skämt bland ekonomstudenter på Stockholms universitet) där läraren krånglar med mikrofonen i 10 minuter innan de slutligen ger upp och pratar utan. Här används nån typ av ljudförstärkare som är osynligt inbyggda i taket.

Lite av förklaringen till skillnderna i resurser är näringslivets bidrag. KUBS huvudbyggnad heter LG-Posco Hall. LG är för de flesta i Sverige känt som tillverkare av hemelektronik, men detta är bara toppen av ett isberg. Många stora koreanska företag är konglomerat som sysslar med allt möjligt. Posco är i stålbranschen. Deras bidrag för att få byggnaderna uppkallade efter sig är många miljoner dollar.

Innan inlägget börjar bli för långt ska jag dock  tilläggas att även de mest seriösa studenterna (koreanerna som antas till KUBS är topp 0.4% av de sökande) har problem att hålla sig vakna från tid till annan. T.ex. så kan det se ut såhär när en koreansk student funderar över vad Dr. Hemmert egentligen menar under kursen "International business":






Klargörande och förklaring

Efter mitt förra blogginlägg har telefonen gått varm här i Korea. Jag har fått stöttning, hot och kondoleanser. (!) Allt från vänner och bekanta till Rädda barnen och Svenska Ambassaden har ringt. Nu senast hörde Christer Björkman av sig. Linjen var lite dålig på grund av avståndet men jag är ganska säker på att jag uppfattade "Globen" och "wildcard" i samma mening.

På grund av denna uppståndelse och även från kommentaren av blivande Dr. Otto känner jag att jag behöver utveckla resonemanget lite. Det är enklast för alla parter att ha förstahandsinformation kring det inträffade än att läsa om det i Se & Hör.

Platsen för framträdandet var en något okänd karaoke-scen här i Seoul, Sydkorea, Asien. Tidpunkten är också den något okänd, men troligtvis kring klockan fyra, dvs. 4 och inte 16. Drogpåverkan är inte bevisad, dock trolig. Jag har även förhoppningar därom då att göra något som detta helt opåverkad vore svårare att förklara/bortförklara/leva med.

Det musikstycke som framfördes kallas "Dancing queen" och skrevs ursprungligen av Björn Ulvaeus och Benny Andersson 1976 eller strax innan, och framfördes första gången dagen innan nuvarande Kung och Drottning i Sverige gifte sig. Den version som nu var aktuell var kryddad med viss "eko-effekt" i karaokemaskinen, som stämningshöjare. 

Medlidande/medbrottslingar vid tillfället var Patrik och Vera, två innan detta ganska oförstörda svenskar. I dagsläget med okänd hälsostatus. Endast en asiatisk person var närvarande vid tillfället men hon har fortsatt umgås med oss, kanske främst pga att hon är vår koreanska fadder och inte har något annat alternativ. Närvarande var också omkring 10 utomasiatiska personer, glatt påhejande, glatt medlidande.

Angående mina egna fysiska och psykiska posttraumatiska reaktioner är de ännu för tidiga att överblicka. Kroppen och hjärnan kommer säkert reagera från tid till annan, men i dagsläget är hälsostatusen tillfredsställande. Jag sover gott om nätterna och har inte svårt att behålla maten. Dock har jag märkt vissa svårigheter att se mig själv i spegeln, men det kan ha helt andra orsaker.

Med tanke på alla inblandade vill jag att vi hanterar detta ärende med värdighet och respekt. Jag vill helst inte kommentera detta vidare, än mindre bli påmind. Jag är inte heller intresserad av att sälja bilder från tillfället, även om detta kunde innebära viss inkomst. Istället väljer jag att publicera en bild här och för de som vill använda bilden i andra sammanhang ber jag er skänka pengar till Hörselskadades Riksförbund.

Slutligen vill jag inte lämna några som helst garantier för att detta inte kommer att inträffa igen.






Ett erkännande

Det är idag dags för ett litet erkännande. Ett erkännande av något jag gått och burit på senaste veckan. Jag hade hoppats att det var något som skulle stanna innanför detta lands gränser, men det skulle bli en allt för tung börda att bära ensam. Jag vet att det kommer chocka många, och att många inte alls kommer bli chockade. För er som blir chockade kan jag bara beklaga. Om bilden av mig raseras får jag försöka bygga upp den på nytt, på andra grunder. Jag hoppas ni ger mig en chans.

Jag har sjungit karaoke.



Jäg alskar dig



Den här väggen finns längs en underjordisk passage mellan juristernas byggnad, ekonomernas byggnad och det underjordiska "köpcentrat" som ligger mitt under den stora parken på campus. Väggen innehåller frasen "Jag älskar dig" på ca 80 språk. Jag kan tyvärr inte verifiera stavningen på alla, men en vet jag åtminstone innehåller ett litet fel...


Todays tip!

Since I know there is some non-swedish people who would like to read what I write in the blog I just want to tell u about the quite cool translator function Google´s got. Just go to the adress below and typ in the adress of this blog. Then translate from swedish to your language and you´ll be able to understand what i write. :) The translator atleast works pretty good with swedish to english. Of course there´s a lot of misstakes in the sentences, but atleast you´ll get the major parts of what i write about.

Here is the address: http://translate.google.com/translate_t?hl=en&sl=fi&tl=en#


Enkla nöjen

Idag har varit en ganska slapp dag. Vi har ingen undervisning på fredagar och eftersom kurserna inte kommit igång så mycket än finns det inget att plugga på eller arbeta med. Tror de flesta i gänget tog chansen att sova riktigt länge.

På eftermiddagen åkte jag och Patrik iväg till ett shoppingområde som heter Dongdaemun. Vi hade aldrig varit där innan och förväntade oss "västerländsk shopping" typ Drottninggatan i Stockholm eller kanske Åhléns, men icke. Detta var mer av den koreanska sortens gallerior märkte vi. En typisk koreansk galleria, åtminstone de vi besökt hittils, är 6-8 våningar hög och våningarna är uppdelade på t.ex. herr, dam osv, på känt manér.

En stor skillnad är dock att våningarna sedan inte innehåller butiker eller är uppdelade på märken/stilar utan istället är det mer som en marknad eller mässa. Det är många små "bås" där man helt enkelt hyr en plats att sälja. Detta gör att det blir väldigt osorterat och väldigt trångt. För oss som mest ville fönstershoppa blev det lite påfrestande att alla mer eller mindre försökte få oss att köpa precis som på Hötorget i Stockholm. Kanske något mer diskret dock.

Dit åkte vi tunnelbana, men hemåt ägnade vi oss åt det enkla nöje vi upptäckt som är både enkelt, billigt och roligt. Nämligen att åka taxi. Startavgiften här är 1900 won, motsvarande 11,5 sek. Denna får man sedan åka för. En typisk resa brukar hamna på kanske 20 kr. Eftersom vi var en bit bort idag slutade resan på ungefär 30 kr, vilket får ses som ett rätt billigt nöje.




Dongdaemun: (Även downtown är det omöjligt att inte få in elkablar i bilderna, fler exempel kommer)


Morgonmusik på Korea University

Här kommer första försöket med video i bloggen. Beklagar det faktum att man kan tro att jag drabbats av parkinsons, men det viktiga i klippet är musiken. Musik har vi varje morgon vi går till universitetet. Oftast är det lugna slingor i bakgrunden men idag var det lite mer fart. Och som ni ser är det vissa som håller på med gymnastik!

Fördelar och nackdelar

Skulle kunna ägna hela våren åt att berätta om fördelar och nackdelar med Sverige/Korea, inte så intressant kanske. Men en bra grej är att "International edition" på skolböcker är väldigt billig här i Korea. Köpte en bok igår som heter "International Business - Environments and Operations", pris på Adlibris i Sverige är 563 kr, priset i bokhandeln här 260 kr. För samma bok!! En positiv bieffekt är också att man får böckerna inplastade!

En klar nackdel är dock att man tvingas äta kryddad salldskål till frukost, lunch och middag...om man skulle följa den koreanska traditionen. Här är det nämligen ingen större skillnad mellan de tre. Däremot, beach 2009 gillar asian kitchen! (Mor och far, som också läser detta inlägg, kommer möta en något mer tanig Henrik i månadsskiftet april/maj när de kommer och hälsar på.)

Dagens oväntade: geografilektion på kursen "International business"

En av de kurser vi läser heter International business. Den handlar i princip om att göra internationella affärer och vad det är som gör att landsöverskridande affärer ökar så mkt, samt vilka möjligheter/barriärer som finns. Det ska vi inte gå in på i det här inlägget, däremot fick vi också en mindre lektion i geografi av en av de koreanska studenterna.

Bakgrunden är att läraren berättade om olika länder och deras handel med andra, och gav ett antal exempel. Efter ett utlägg om Nordkoreas handel med andra räcker en av de koreanska studenterna frågande upp handen och säger:          " - Men Nordkorea är ju inget land!!" Läraren, som är Dr. Hemmert från Tyskland, blir lite ställd och svarar kort " - För de allra flesta i världen är Nordkorea ett land."

Tydligen så erkänner inte Sydkorea Nordkorea och denna unga student hade köpt det så till den milda grad att lärarens påstående således var helt felaktigt. Nordkorea är inget land! Så det så.

Första dagen i grundskolan

Idag var det dags för andra dagen i skolan. Allt var som vilken annan skoldag som helst fram till klockan 14.00 i klassrum 108A. Väl där var det som att förflyttas tillbaka till 1988 och första dagen i grundskolan, med den skillnaden att vi idag inte förstod vad läraren sa. Det var lite som att bli bebis igen och höra en massa läten som man inte förstod och vinkande händer som försökte illustrera vad som skulle komma att ske. Inte för att jag minns hur det var på den tiden, dock, men ni förstår. Koreanska, lektion nummer 1. Läraren är begränsad duktig på engelska.

Eftersom böckerna var slut i bokhandeln hade hon lyckligtvis kopierat upp första sidorna. Steg 1, 10 vokaler. Vokalerna låter ungefär såhär: a, ja, åa, jaå, o, jåa, ou, you, iii och slutligen i. De skrivs på följande vis:



Efter att vi läst upp dem tillsammans med läraren ca 10 ggr var det så dags att läsa på egen hand inför resten av klassen. Jag klarade mig ganska bra fram till den som är längst ned till vänster, men efter att jag insett att den låter precis som hur en mkt dryg Lidingöbo skulle beskriva vart papegojan befinner sig i förhållande till buren så gick allt mkt bättre.

Lektionen avslutades med att alla skulle skriva tecknen på tavlan när läraren "ljöd" dem. Det var ganska blandad framgång och man kunde tydligt se att asiaterna hade ett visst försprång i denna lek. Imorgon är det dags att lära sig konsonanterna och på torsdag ska vi skriva vår första dikt. Not.



Målet med kursen är att få ett språk som räcker till enklare kommunikation. Tydligen säger de som vet att koreanska alfabetet i viss mån är "smartare" än det vi normalt använder och om man bara kommer ihåg tecknen och hur de låter så kan man väldigt enkelt läsa ord och meningar. Sen gäller det att förstå vad ljuden betyder...men det är en annan lektion.

Meterlånga nudlar, how to do it!

Det här med mat är ett eget kapitel i det här landet. Kanske till och med en egen bok. Ni har ju t.ex. läst episoden om "hot pot". En detalj här nere är att det såklart äts med pinnar. Har träffat kniven och gaffeln en gång sen jag kom ner, men annars är skeden det enda som känns bekant.

Bra pinnar är gjorda av plast. De har ett ganska högt friktionstal och är ofta ganska kantiga. Detta är dock bara "bra pinnar" ur svenskt perspektiv eftersom det tydligen är metallpinnar som gäller. Det är lite som att äta mat med två virkpinnar eller nåt.

En positiv bieffekt av pinnarna är att man äter sakta, vilket tydlgen ska vara nyttigt. Dessutom får man bra handträning, så handstärkarna behöver man inte träna med på gymmet. En klar nackdel dock är när maten består av långa nudlar. Vi pratar så långa som rubriken antyder. Då blir det problem.

Lösningen är att man drar upp bit för bit och placerar i skeden. Det viktiga här är dock att se till att "tyngdpunkten" hålls i skeden och inte i tallriken, för då liksom rinner det tillbaka till tallriken. Det är inte helt lätt kan man säga. Iakttog vår koreanska "buddy" Guireee idag och även hon hade vissa bekymmer med nudlarna, trots snart 21 års erfarenhet.

Henrik däremot, han har väldigt bra och förutseende vänner i form av Sophie och Mathias. Av dessa två fick jag följande avskedspresent:



Tack så mycket!

(Tyvärr måste jag erkänna att bilden är väldigt arrangerad. Men det blev ett bra inlägg!)

/Henrik

Jag är ledsen långa backen, men jag måste göra slut



Första gången vi möttes började mitt hjärta bulta. Min andning blev gradvis starkare och mitt ansikte fick en rödaktig ton. Det kanske inte osade kärlek på direkten, men någon form av "connection" fanns.

Vi har träffats dagligen den senaste veckan och för varje gång har jag börjat störa mig mer och mer på vissa av dina sidor. Du känns lite motlut. Känslorna har bleknat med tiden. Dagarna har gjort att hjärtat inte längre bultar lika hårt och andningen är lättare. Idag träffade jag någon ny, och jag måste härmed göra slut.

Jag är ledsen att det skulle behöva bli såhär. Det var nånting på gång, det kände jag, men det klickade inte riktigt från min sida. Idag mötte jag någon som det kan bli en längre relation med, på helt andra villkor. Inte lika krävande. Luktar godare. Mindre krav på motprestation. Återigen, jag är ledsen, men du är brädad. Min nya kärlek heter Skolbuss.


Hot pot

Som jag antydde i tidigare inlägg förtjänade hot pot ett eget inlägg. Scenariot var följande:

10 hungriga killar som visa av tidigare kvällars erfarenhet beslutade att "idag tar vi första bästa som ser koreanskt ut". Detta eftersom det normalt sett tar väldigt lång tid att bestämma vart vi ska äta samt att vi alltid hamnar på något utomkoreanskt, som t.ex. McDonalds.

Glada i hågen gick vi ned för backen (som också kommer få ett eget inlägg) och tog in på första bästa ställe på höger sida vägen. Människor satt i skräddarställning och åt ut kokande grytor. Vid första anblick såg det relativt ätbart ut. Kokande grönsaker typ.

Fortfarande fyllda av tillförsikt inför kvällens middag:



Efter att vi satt oss ned och insett att det inte fanns annat än koreanska menyer så försökte vi peka oss fram till att få vad bordsgrannarna åt. Stora skålar placerades över brännarna som var inbyggda i bordet och allt verkade "so far so good". När temperaturen nått kokpunkten kom damen i restaurangen fram och rörde om i grytan.

Sedärja. Lite ben, någon?



Som gubben i lådan, duvan i hatten eller spöket bakom trädet dök en ryggrad från en gris fram under sallad och glasnudlar. Kött fanns i små mängder längs kotorna. Vissa var lite tuffare än jag och tog en och annan tugga från köttet, men för egen del letade jag fram en potatis, lite majs och ett par skedar "sky".

Nästa anhalt blev: McDonalds. Igår igen.

/Henrik

Första veckan

Snart var det exakt en vecka sedan vi lämnade Stockholm. Vi betyder Henrik och Patrik. Checkade ut från Anglais och åkte mot Arlanda. Känslan i kroppen var mildare än jag förväntat mig, även om det någonstans i bakgrunden fanns viss anspänning. Efter att sagt hejdå till Patriks familj gick vi in i taxfree och köpte 3*250g Marabou.

Den obligatoriska bilden från planet. Solnedgång över Ryssland.



Flygresan gick smärtfritt. Första tecknet på att vår destination var Korea fick vi efter att vi lämnat V.I.P loungen i Frankfurt och ställde oss i kön för att gå ombord på planet. Av ca 340 resenärer var kanske 10 av utomasiatiskt ursprung. Maten förvandlades också till asian-tounch nånstans efter att vi passerat Uralbergen.

Väl på plats fyllde vi i obligatoriska papper om att vi inte tog in vapen, droger och främmande vegetabiliska ting. För säkerhets skull åt Patrik upp den clementin han hade i fickan sedan Franfurt och dumpade skalet. Vi träffade också Felicia som är från Tyskland och som också ska plugga vid KUBS. (länk) Hon kände igen oss p.g.a. att vi alla hade samma röda informationsmappar från universitetet.



Taxiresan mot och genom staden tog drygt en timma och efter att chauffören frågat efter vägen några gånger kom vi så fram till CJ International House, som kommer vara vår hemvist under kommande fyra månader. Huset kan beskrivas som ett hotell med relativt många stjärnor på alla gemensamma utrymmen och normal svensk standard på rummen. Allt är skinande blankt i såväl källare som hissar. Receptionen är alltid bemannad. Pojkar åker i en hiss och flickor i en annan. Att vistas på fel våning innebär obedelbar uppsägning och "no refund" på den förbetalda hyran. (vilket är förbetalt för 4 månader) För att säkerställa detta finns oerhört många övervakningskameror, tillräckligt många för att reta både socialister och liberalister. För vår egen del bryr vi oss inte.

Fler inlägg om veckans äventyr och bravader kommer. Som sammanfattning kan sägas att de tar hand om oss på bästa sätt. Det är bara att "flyta med" så löser sig allt. Skolan har mycket pengar och skulle säkert kunna finansiera Stockholms universitet som dotterbolag utan problem. Det buddy-program vi deltar i ser till att vi kommer till rätt platser, fyller i rätt papper och tar med oss på shoppingrundor i stan.

Besök med buddy-program på Korea Folk Museum:



Såhär ser huvudgatan ut några hundra meter från vårt hus:



Stadsvandring i Seoul. Philipp från Tyskland testar att kasta snurran som försäljaren vill att han ska köpa.



Hot pot. Kring detta kommer ett eget inlägg senare. Minen försöker illustrera hur det smakade och anledningen till att Guillaume ser så nöjd ut är att han redan ätit annan mat den här kvällen. Nästa anhalt blev McDonalds.



Nu ska vi gå ned till tvättstugan. Fler inlägg kommer snart!

/Henrik

RSS 2.0